måndag 28 september 2009

Fågelflytt

Hej alla fågel- och naturvänner! Det är mycket som skall göras såhär på höstkanten, plockas bär, städas undan för vintern i min trädgård, hinna med naturupplevelser då och då, så tiden för att uppdatera min natursida blir lite sporadisk. Men det hör väl till kategorin, vila och fritid och så mycket nöje det ger i gengäld, om man har ögon öron öppna för det vackra och det är mycket mera värt än mycket annat här i världen.

Nu har det dock hunnit gå en tid sen vi var till fågeltornet i nejden och betraktade flyttfåglarna. En vacker morgon när morgondiset håller på att skingras och allt är så tyst. Intill vägen går kossor och betar och hästarna i hagen på andra sidan bildar en otroligt vacker syn på håll mot den blånande horisonten, således en utmärkt miljö för många fågelarter. Platsen ligger intill en åmynning och i slutändan en sumpmark som bildar en vacker ockra gul matta av den karga växtligheten.

Viken tur vi hade, genast vi anlände kom en stor mängd gäss och landade för att äta och vila sig innan de flyttar vidare. De ystra och lite upprymda flyttfåglarna är ett nöje att beskåda.Här samsas många olika fågelarter om maten och utrymmet. Svanar, Måsar, Grågåsen och Änder kunde jag urskilja den här morgonen.

På hemväg satt en svart liten skönsjungande fågel uppe i björktoppen. Hmmm...är det inte Starens läte, det var i alla fall länge sen jag hade hört den! Lite dåligt ljus för tillfället, men månne inte det är Staren, eller...!?


I våras när småfåglarna anlände och tog de uppsatta holkarna i besittning var Hackspetten en riktig äggsabotör. Vi försökte med små knep som vi läste om i ett tips, att man kunde hänga upp svarta plastflaskor med röd kork, i närheten av holkarna och hindra att de bona plundras på ägg. Det hjälpte faktiskt, men nu har Hackspetten tydligen vänjt sig med "träddekorationerna" och ockuperar hela holken!Har någon tips på hur man hindrar dessa små inkräktare att jobba som äggsabotörer? De må väl hålla sig till alla gamla sönderhackade telefonstolpar och grankottar! Förstås, hålet på holken är till viss del avgörande, men det finns ju olika behov på den fronten också.

Må gott tills vi hörs nästa gång!

2 kommentarer:

billan sa...

Du skriver så inspirerande.....
Här håller mannen på att bygga ett nytt fågelbord till vintern, det måste vara ganska så kattsäkert. Vi är glada om vår kisse Pusan håller sig till torrfoder:) Vi brukar ha jättemycket småfåglar här i billans trädgård. En vacker liten hackspett har även hälsat på under lång tid, men nu verkar den helt ha försvunnit.
Må så gott du med, Bea!

kirsti sa...

Vilken fin & intressant blogg du gjort! :)
Trist att hackspettarna ställer till det i era holkar! Här hos oss håller de sig borta från småfågelholkarna, än så länge i alla fall..men det beror säkert på att hålen i dem är för små.. Men nästa vår har jag tänkt sätta upp "starholkar" så då lär ju hackspetten börja besöka dem.. :( Har tyvärr ingen aning om hur man ska förhindra det!
Må gott!
/Kirsti