lördag 27 februari 2010

Fågelbjudningar

En tjock dimma belägrar sig över bygden redan från tidig morgontimma och dagen bjuder på plusgrader för ovanlighetens skull. Dimman som förvandlas till ett duggregn och snön far ordentligt illa. Det droppar från alla taken, träden är dyblöta, det anas att vi går mot en ny vår!

Ute har det varit väldigt livligt bland fåglarna, regnet verkar inte ha stört dom nämnvärt, ty lågmälda locktoner eller kanske årets första vårserenad har drillats för första gången i år, dessutom har fågelbjudningarna varit välbesökta. Synd att det varit så grått väder och utan ljus, inget skojigt fotoväder, så det får bli bilder från veckan som gick.

Köpte en kokosnöt till fåglarna mitt i den kallaste vintern och tänkte de kan behöva lite extra godis i denna extremt långvariga kyla. Men, tyvärr glömde jag kokosnöten kvar i bilen ett par dagar och när jag väl hämtade in den för att ta mig an den mycket svåra uppgiften, att få en snygg öppning på det vedliknande skalet, blev jag häpen över hur den formligen sprängts sönder av kylan!
Jasså, hur gör jag nu då, det fanns ingenting som gjorde det möjligt att få den upphängd i lina eller sågad en snygg öppning!? Jo, jag virkar en hängmatta till nöten av jutegarn och det blev helt perfekt! Nu var det bara att skala av bitar från nöten och i med den i hängmattan och fåglarna verkar vara roade och kivas om turerna.


Fröladan har haft några enstaka besök av de rödbröstade Domherrarna som lyser upp så vackert mot det gråa.Här sitter lilla spanaren Gulsparv och har ett öga på mig och det andra på frön som ligger i kärven. Vips, så ligger det där mellan näbben, elegant och kvickt.
Otroligt att småfåglarna klarat sig så väl, trots vår utomordentligt kalla vinter som vi förhoppningsvis har bakom oss för i år.

Nu hoppas vi på lite humanare väder och så småningom kanske vi får upptäcka några flyttfåglar - spännande!

Ha det gott!

13 kommentarer:

mimmi sa...

Vilka underbara bilder du har fått på dessa fåglar :)
jag trodde först att det var en Gulsparv som du hade fotat :)
och ja jag ser att du också har fått besök av domherren :)
Det var kanon fina bilder :)
kram

Monica sa...

Härliga bilder, ngt jag ska visa min elev ( om det är ok för dej)som är lite nyfiken på fåglar, men hon har dålig ro att sitta och se på dem,,hos dej skulle hon bli lyrisk. jag blir lyrisk över din skicklighet med kameran,,fint!!
ha en go söndag kram Monica

Ninne sa...

Du är fin på att fånga de små pippiarna. det är härligt attse dem så bra. Här har de börjat minska i antal nu när det är så mycket tö -6 idag.
Ha dé Ninne

Marina sa...

Jätte fina bilder på små söta fåglar.
Ha en bra kväll.

mimmi sa...

Det är ju snart bra is droppar och fåglar man kan fota :) de har sagt att på tisdag skall vi få strålande sol .. vi får hoppas på det :)
kram

Anna smyger in.. sa...

Hoppsan här är jag som tittar in och hittar vackra bilder och en underhållande välskriven text..mmmm sådant gillar jag...fåglar kan man sitta och studera länge..det är verkligen så härligt att ha utanför fönstret..

NatureFootstep sa...

kul med kokosnöten :)Jag passade på att städa av all koltrastskit nu när det blev töväder ett par dagar.
Men nu är det kallt igen.

Sidensvansarna har försvunnit från mina trakter. Jag fick aldrig se dom i närbild i år. :(

Gela sa...

Hej hittade till dina bloggar för första gången idag. Kommer gärna igen. Du visar så fina bilder. Tack. Hoppas det är ok att jag lägger till dina bloggar bland bloggar jag följer. Ha en fin dag/Gela

billan sa...

Vilken behändig och fin hängmatta till kokosnöten. Här hänger dom i vanlig ståltråd, trist och fult... konstigt nog så är kokosnötterna mer poplära än de köpta talgbollarna!!!
Fantastiska fågelbilder du visar om vanligt!
Må så gott!

Maria sa...

Vilka underbart vackra bilder
du visar så duktig du är på
att fotografera!

Jättefina bilder på den söta
gulsparven och vilken kul idé
att virka en så söt hängmatta
till kokosnöten!Så fin bild på talgoxarna där dom äter på nöten
som vilar så fint i hängmattan som du hängt upp så fint åt småfåglarna!

Vilken fin blogg jag hittade till
hit kommer jag gärna tillbaka..
dina bilder är ju sååå fina att
titta på och du skriver så fint
ja så skönt att våren är nära nu!=)

Länkar till dig från min blogg.
Önskar dig en skön Lördag,
Kram Maria!

Hilde sa...

Så nydelige bilder du deler - håper du minner om kokosnøtt ideen med hengekøye til høsten igjen - den var kjempefin! Mannen er temmelig fingerferdig med tråd så en slik en kan jeg nok gi mine fugeler glede av om jeg bare husker det...
Klem Hilde

Vita rosor och förgätmigej sa...

Åh, så fina bilder och vilken levande text! Hit kommer jag alla gånger tillbaka...
Kram/ Anna

Anneli sa...

Vad påhittigt med en virkad hängmatta :)!
Ja fåglarna har haft det kämpigt i vinter, så de är nog tacksamma att det börjar bli barmark och plusgrader (iaf i södra skåne). Jag hörde lärkan drilla i helgen och viporna låg och tryckte på ängen. Nog är det väl en vårhälsning om något.
Ha det bra.

//Anneli