fredag 7 maj 2010

Upptagen

Är det månne flera än jag som är upptagen med alla göromål som fodrar en insats nu i vårens tidevarv? Nu, när naturen lever upp och allt vaknar till liv igen efter en lång mörk vinter. Långa ljusa dagar som ger ny energi för våra sinnen, fågelkvitter i tidig morgontimma som skapar liv och lust. I den sena kvällen hörs ugglornas hoande och morgonens kuttrande duvor som verkar upprymda, ja, våren, livet och alla små intryck kan uppta mitt intresse, allt från några sekunder till flera timmar.

Förresten, fågellivet kan stundom bli lite tragiskt och sluta olyckligt. En liten händelse utspelade sig utanför mitt fönster här i veckan. En Sparvhök (som hälsat på förr) kom flygande i rasande fart och fångar sitt byte ( en trast) för att göra en fel navigering, kör in i vårt garage och kolliderade i fönsterrutan och till följd en olycklig utgång. Kanske var han för upptagen av sitt byte!?

På en av mina promenader längs fjärden, fick jag möte med en söt liten fågel, vars namn jag inte finner i min bok. Vet någon namnet på den här vackert silvergråa fågeln som inte var särskilt rädd av sig, är jag tacksam om ngn vill hjälpa mig.

Skogssnäppa.


En Blåmes är upptagen av sitt bo-bygge. Hundens päls blir bomaterial för fåglarna, skojigt med återanvändning och att se fåglarnas aktivitet för ullen.


Vi var för en tid sedan och tänkte spana in tranornas dans på våtmarkerna här intill, men se vi blev rätt fort upptäckta och de flaxade iväg med sina enorma vingslag och det blev inget skådespel. Däremot gillar jag dessa våtmarker, det doftar så gott och den dova färgskalan är så vacker.Storspoven har fin skyddsfärg och påminner mig om barndomstiden, när det fanns gott om dessa fåglar med den märkligt långa näbben.Lustigt att Domherrarna varit så få till antalet under vintermånaderna, jämfört med nu, när det kommer ett tiotal varje dag till fågelborden.


Nu är jag nästan helt upptagen av naturens skönhet.Uppdaterat den 13 maj. Fågel "okänd" (ovan i bild) är en Skogssnäppa.


Ha det gott!

7 kommentarer:

Stubbetufsa sa...

Den fuglen, kan den være en dvergsnipe? Enda i vinterklær? 12 - 14 cm lengde.
Ha det godt!

Hannu sa...

Att tiden inte riktigt räcker till tror jag många brottas med för tillfället, även jag. Fina bilder har du fångat av den framrusande våren, de översta bilderna tror jag mig föreställa Skogssnäppa. Grönbenan kan lätt förväxlas med Skogssnäppan ifall inga ljud hörs, Skogssnäppan har en vit "blöja" på sig när du ser den flyga iväg bakifrån. Kolla gärna bilder på adressen www.lintukuva.fi

mvh/Hannu

Hannu sa...

Ifall av högt intresse vill jag ännu tillägga att Drillsnäppan är utesluten i detta fall, den vita kilen fattas vid vingroten på din fågel. De här tre fåglarna, skogssnäppa, grönbena och drillsnäppan liknar varandra mycket och ställer ofta till huvudbry för oss.

mvh/Hannu

mammi sa...

Ont om tid, har vi väl gott om ? Har faktisskt inte sett en sådan fågel förr, tjusig är den.
Ha det bra

mimmi sa...

Vilka otroliga fina bilder du har här igen :) jag bara njuter när jag är med dig på dina promenader här på bloggen :)
så fina bilder och så roligt att få se dom :)

Gela sa...

Härliga bilder och fin text. Saknar storspoven enormt. I mina hemtrakter brukar den basunera ut att våren är här.
Bra tips med hundhåret. Det skall jag också göra. Ha en fin vecka/Gela

mimmi sa...

Hej igen :)
hoppas du har fått lite bättre väder nu ... här skall det bli regn i minst fem dager .. så då blir det inga promenader för min del .