måndag 14 juni 2010

Familjelyckan .....

.. i fågelvärlden kan te sig på olika sätt. Det är för de flesta fågel- och djurarter en väldigt bråd tid med häckningen och inte minst att mata de små liven när de väl kommit till världen.


Vi har betraktat på nära håll vår lilla Grå flugsnappare som byggde sitt bo i vattenrännan och fick lite hjälp med ett tak över boet, efter att det spöregnat. Nu verkade lilla fågeln trivas med oss, trots att vi var tvungna att ströva på i närheten blev den inte dess mera påverkad, men efter att ha ruvat på äggen en tid, blev boet plundrat av någon annan och idag fanns den inte mera i boet och betraktar världen och omgivningen med sin milda blick. Tråkigt!
En annan olycklig iakttagelse, är att Sparvhöken har sina jaktmarker precis över ängarna intill just nu, det är mängd småfåglar som är unga och inte riktigt vaksamma. Sparvhöken kom hastigt , landade i björken för ett ögonblick och blixtsnabbt dyker ner i åkern för att röva iväg en liten fågel. Det blev ett virrvarr av småfåglar som flög planlöst omkring bland mina blommor i rabatterna och försökte gömma sig så gott det gick. Ingen solskens historia precis, men så är naturen skaffad.

En annan incident som jag stötte på, den söta familjeidyllen bland svanarna visade sig från sin vackraste sida. Nu hade paret planerat att lämna lilla "ankdammen" och ta sig över vägen till större vatten och precis just då, när ungarna är på vägen, kommer jag och paret får bråttom att locka ner ungarna till den trygga sidan ännu en gång. Med stora vakande ögon såg paret till att ingen unge kom till skada.
För ett par dagar sen hade en trastunge navigerat fel med sina ännu halv dåliga flygförmåga och flugit in i garagefönstret, precis som många andra fåglar gjort tidigare. Men visst måste vi få betrakta lilla fågeln och sen får vingarna bära. Vilket liv när mamma trast kom till undsättning!
Nu är det inte bara fåglar och djur, nej, naturen är så vacker och en eftermiddag med fint sommarväder blev havet och klipporna vårt mål. Kvällen med ljum sommarbris, nästan spegelblankt hav, ingenting som brådskar, bara njuta av tillvaron. Det kan inte bli bättre!
Må gott mina naturvänner!

10 kommentarer:

Ingela sa...

Härliga betraktelser och vackra bilder, en skön tid!

Hälsningar
Ingela

Vita rosor och förgätmigej sa...

Jisses, jag måste bli mer som du! Hinna njuta av allt som naturen har att erbjuda och inte bara känna stress över nästa projekt... Hmmm, en tankeställare såhär på måndagskvällen... Njuta är en svår konst!
Kram/ Anna

Ninne sa...

Tack för att du förmedlar naturens under o soger. Det är så det är och det är tur att vi inte kan ändra ngt där också. Såg precis vetenskaepens värld på Tv. Man blir lessen när man man ser hur mycket elände som vi ställer till med.
Vi måste visst njuta mend vi kan o ta vara på alla fina ögonblick, precis som du gör
Kramtack fr Ninne

Lena/isis sa...

Härlig läsning och vackra bilder. Kram

billan sa...

Du bjuder verkligen på en fin tripp i vår vackra natur!
Vi har stjärtlösa björktrast ungar överallt på gården, vart man än sätter händerna dyker det upp en liten unge som sitter alldeles still och tror att den inte syns. Till och med i den tomma vattenkannan hittade jag en...
Må så gott!

mimmi sa...

Härliga bilder från den fina natur vi har :) båda med djurliv och vanlig natur och du visar upp det så himla fint :)
Jag har varit lite nere ett tag så det var därför jag inte hade varit så aktiv på bloggen ..men nu är allt bra igen :)
kram

Gela sa...

Härliga bilder. De två sista är så rofyllda. Saknar Fäboda. Mysigt att vara inne här på din sida. Ha en fin dag/Gela

Gela sa...

Hej igen. Litet tips om du ej varit inne på bloggen Bakom Häcken så finns där rent underbara uggle bilder just nu. Du hittar till bloggen via min blogglista/Gela igen

Tigris Predikantan sa...

Naturprogram var det här *ler*. ja, det är mkt fåglar bl.a kan bjuda på!
:)

Halina sa...

Vilket härligt inlägg...
Jag älskar fåglar :))
Mvh Halina