måndag 13 juni 2011

Fink som Fink

Vilken fantastisk sommarvärme vi haft, men lite odrägligt varmt blev det stundom och havet blev en tillflykt mot kvällen. Friska fläktar och saltstänk gav ny energi i den stunden. På strandklipporna ruvades äggen av måsar och tärnor, en del hade redan ungar och ett iakttagande öga vakade över oss, ifall att vi kom för nära. En tidig morgon planerade vi besöka en plats där ett rikt fågelliv existerar och vi blev nödd och tvungen att vända om pga av att en tät dimma lade sig plötsligt över havet. Respekt för naturen och dess oberäkneliga skeenden skall man ha! Nu får vi lov att invänta bättre väder!

I stället bjuder jag på Fink som Fink! Blev i slutet av maj väldigt förvånad över den livliga aktiviteten kring ett av mina fågelmatningar. Hade egentligen planerat att avsluta frömatningen, men så inträffar detta,


att en mängd olika finkar hoppar kring och äter med god aptit. Men där bland alla finns en som jag särskilt uppmärksammar, nämligen Rosenfinken.Nu har jag lyckan att ha ett flertal Rosenfinkar i min trädgård som för sitt speciella visslande läte i tidig morgon.


Dessutom verkar den ganska orädd och honan sliter med sitt bobygge varje dag med att plocka strån härifrån och därifrån i rabatterna och från alla blommande buskar får fungera som föda, svartvinbärsblomma, äppelblommor m.m.


I vår Blåtryhäck har minst två par sitt rede, men tyvärr har jag inte lyckats fånga honan i bild ännu i alla fall. Trevligt med alla bevingade gäster! Här poserar han i äppelträdet och hjässfjädrarna reser sig antagligen pga av min närhet.Må gott!

11 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

tänk att han höjer fjädrarna för din skull du kan känna dig stolt(fniss),vacker fågel det där ,mamma hade sett en hemma hos dom också,kramis Nette

Mian sa...

Helt suveränt!
Vilka bilder!
Vilka underbara rosenfinkar!
Lycka!!!

Karin Fransson sa...

Vackra bilder på vackra fåglar! Vad roligt att ha dem i sin trädgård. Det måste vara det högsta betyg man kan få.

Lena/isis sa...

Ååå vad vackra. Tror det var en sån jag var med min man och såg en gång..

Läckra...

Kram

Mimmi sa...

Woow .. så SNYGG Rosenfinken är .. självklart kan du inte sluta att mata nu :) Vilka vackra fåglar du har i din närhet . helt otroliga vackra ..man kunde ju tro att det var fåglar som du hade fotat utomlands . så färggranna är de ju :)
kram/Mimmi

Maria sa...

Så vackra bilder! Rosenfink har jag inte stött på, men jag har en familj med talgoxar som ivrigt kommer och mumsar de frön som fortfarande finns kvar sedan vintern...jag har inte hjärta att sluta mata dem nu... :)

Allt gott!
Kram Maria

Ninne sa...

OOOOhh Aldrig sett en Rosenfink, men den finns kanske inte här nere i söder?? JAg får absolut kolla i fågelboken el. på nätet. Tack för dessa underbara bilder.
KRam Ninne

Helena sa...

Ha ha vad frän den ser ut Rosenfinken på sista bilden du ger honom rysningar ;-)
Vi matar oxå fortfarande det är ju så roligt!Så många olika fågelungar nu :-)
KRAM från mig!

Anonym sa...

Nääääeeeh...har du fotat rosen...jag har ju jagat en sån men inte lyckats...de finns ju lite varstans här men...var bor du...jag drar direkt! Nä, det är väl lite väl långt va men annars om det varit i mellansverige nånstans hade jag nog dragit på den!!
Var var´e? Pite...lr?
Lyllo dig! Snygga bilder också!!

Steffe

ANNA JONSSON sa...

hehe..det är ju lite lustigt;)..för inatt så drömde jag att det var ett helt gäng med rosenfinkar som trängdes vid våran ytterdörr för att få komma in..och jag hade ett väldigt sjå med att få bukt med dom:-) så kan det bli när jag då har läst ditt inlägg om rosenfinken..för där hoppa en hel rosenfinkssläkt in i min dröm..ja,jisses;) så kan det bli. men i verkliga livet så har jag aldrig sett dom här små liven. många finkar men inte just rosenfinken<3 hälsn.anna

Ölandsvindar sa...

Nu blir vi alldeles gröna av avund.Rosenfinkar finns här men inte alldeles vanliga. Vi hör dem ibland och jag har fått ett foto på en hane som inte var utfärgad ännu. Men.. det är en härlig tid nu med all aktivitet i naturen och ungar som skriker överallt.
Kram
Kerstin