torsdag 6 oktober 2011

Avlövat och lite klurigt

Hösten är påtaglig, skogens träd har avlövats och björkens silhuett med den vita stammen är trots allt vacker. Nu följer den mer ljudlösare tillvaron i naturen, kanske en och annan talgoxe eller Talltita gör sig hörbar med sitt intensiva läte.
En eftermiddag fick jag dock lyfta blicken mot träden ovanför till lågmält kvittrande ljud, en flock Stjärtmesar drog förbi också en en stor flock Gråsiskor passerade idag mitt i det gråaste regnvädret. Vilken tur att vi får följa stannfåglarnas rörelse i naturen, nu när allt annat börjar anta den gråa och avlövade formen.


Här är "min" lilla ankdamm en frostig morgon, där många fågelungar växte till under sommaren som gick, nu är bara svanparet kvar med två ungar och ett antal sjöfåglar.


Tranorna anländer hit i tidigaste vår och nu har de även flugit sin kos.


En annan liten fågel upptäcktes här på samma plats (ovan i bild), mitt i högsommartid då fågelsången och grönskan var intensiv och naturen levde på ett annat sätt. Efter ett bläddrande i bildarkivet idag, blev det klurigt värre att lösa gåtan - vem den "lilla grå" kan vara!? Jag har försökt lista den med hjälp av min nya handbok som är mycket väl illustrerad, men svaret är svävande! Benfärgen verkar inte stämma osv!

Redigerat med namnet på fågeln. Tack för upplysningen!

ÄrtsångareÖnska er alla ett fint veckoslut!

14 kommentarer:

Tiger sa...

Så härlig den första bilden är! Vackert ljus!

Vi var och tittade på tranor i helgen. Det var ca 15000 tranor som kom inflygande till sjön Kvismaren i skymningen. De rastar några höstveckor där på vägen söderut. Det kommer ett inlägg så småningom. Du kan titta på bilderna från förra året så länge: http://tigerstassemarker.blogspot.com/2010/09/tranor.html ;-)

Hösthälsningar
Elisabet

Karin Fransson sa...

Njutbara bilder som vanligt.
Hösten vinner mark för var dag nu, även här i söder. Dags att plocka fram fröautomaterna och talgbollhållarna igen.

Urban Rundström sa...

Visst är det lite vemodigt när alla våra bevingade vänner ger sig av, men vi får se fram mot deras återkomst i vår. Den lilla rackaren är en Ärtsångare. Hälsningar Urban

Fjällripan sa...

Vet inte om den första kommentaren gick fram, råkade skriva anonym... Vackra bilder iallafall! :)

Viola sa...

Så mange fine bilder! Her leser jeg og føler jeg blir sentimental.. Samtidig er høsten så vakker, slik den er her hos deg.. :)

Den lille fuglen aner jeg ikke hva er, men skal se i handboken -din link- etterpå.. Ser ut som den er ringmerket?

Jeg så flere hegrer sitte i en par trær i dag.. Tok bilder, men de var så langt unna.. (ikke blogget ennå)

Takk for titten vennen! :)
Klem! :)

Ölandsvindar sa...

De är inte alltid så lätta att känna igen de små sångarna. Hör man dem sjunga är det betydligt enklare. Vilka fina bilder du har tagit, det är en speciell stämning vid små insjöar.
Kram
Kerstin

Christina sa...

Så många fina bilder. Här har vi haft invasion av svarthättor. Dom har mumsat på fläderbär! Vilket vi har massor av i år. Ha en bra helg./Christina

Tristan sa...

Fine høst og fuglebilder. God ffredag.

Mimmi sa...

Det är snart slut med att få se tranor här .. har jag märkt idag när vi var till vårt smultron ställe -- där brukar vara fullt ..men idag såg vi inga alls där.
Det var som vanligt .. vackra bilder du bjuder på :)
härligt
kram/Mimmi

Hilda R.B sa...

Høsten er vemodig men utrolig flott også. Fine bilder. Ha en riktig god og kreativ helg til deg.

Mimmi sa...

Hej igen :) Ja det är en liten fick kamera .. med 16 mega pixel och 12 zoom.. Den verkar vara ganska bra ..än så länge i alla fall och det är jätte kul att kunde gå ut på vanlig promenad med bara en liten kamera i fickan ..men skall man fota på vårt smultron ställe eller de fåglar och ekorre här hemma ..då åker min system kamera fram .. för inget kan slå den på sånt :)Yvonne har köpt en precis likadan idag .. du kan kolla hos henne och du vill se hela namnet på den :)
kram :)

Lasse sa...

Hösten är vemodig men också otroligt vacker med de sprakande färgerna. Innan allt försvinner och blir grått.
Vackra bilder du visar Bea! och så skriver du så fina berättelser runt dina bilder.

Rolfs Naturfotoblogg sa...

Vilka fina och vackra bilder. Den översta bilden säger oss att hösten är här nu. Roligt att få se en ärtsångare, det är inte varje dag jag ser dem.

Ha en fin dag

FotopunktMis/Maria Thorbjörnsson sa...

Vi tar farväl av tiden som gått..men börjar redan längta till nästa..ha det..Maria