torsdag 29 mars 2012

Luriga fåglar

Lyssna, speja och spana, det är hög tid att identifiera fåglarna som flockas i träden, några som stannar till och äter vid matningarna och naturligtvis är det ett sant nöje att lyssna till alla vackra toner som sjungs. Har i ett par dagar hört en fågel som så ljudligt farit kring med ett läte som kan tolkas som pjiu, pjiu... ja, vad kan det vara?

Med näsan vänd uppåt mot alla trädkronor, därifrån den högljudde sångaren befunnit sig och vilken luring han var! Flydde i all hast till nästa träd och så har vi hållit på ett tag och nu... har jag äntligen koll på vem den luriga är: Talgoxen som tydligen kan härma eller växla mellan olika ljudfrekvenser! Är det bekant för er andra också?

Nu är matningen på låg nivå, ingen rusning till fågelborden egentligen, däremot en mängd siskor som trängs och en stort antal Gulsparvar som äter från marken. Däremot har mesarna bråttom att bygga bo och fågelleken är i full gång.

Gulsparv


En trevlig iakttagelse gjorde jag häromdagen när jag var på resande fot, ett par Rapphönor gick i slyet längs vägen och verkade väldigt godmodiga, trots att kameran åkte fram.

Rapphöna

Ett välkommet inslag i våra vatten har anlänt, Knölsvanens ståtliga posé.


Fin tid, naturen lever upp och ingen tid att förlora på stunder i skog och mark.

Ha det gott!

14 kommentarer:

Fjällripan sa...

Ja det är verkligen härliga tider när allt lever upp igen! Jättefina fågelbilder, knölsvanen är ju så elegant och vacker :)

Anna Jonsson sa...

ja..det märker jag här på våran kulle oxå..att det inte är någon rusning till fågelmatningen..nu har di annat för sig minsann;) jag gör nog slut på den solrosfröpåsen som jag håller på med nu och så serverar jag bara talgboll sen..för nu hittar dom väl lättare maten ute i det fria<3 och bofinken...<3 jag hör honom varje dag..vacker sång..jag älskar att våren visar sig mer och mer nu..underbart<3 vad fina bilder du bjuder på av våra bevingade vänner<3 kramar till dig

Torunn sa...

Ja, våren er tiden for reirbygging og i min lerkehekk er det mye liv om dagen. Dessverre har jeg ikke god nok zoom til å få tatt bilde av de. Så fort jeg nærmer meg flyr de av sted :)) Fine vår bilder av disse fuglene Bea..ha en riktig fin påske.

Christina sa...

Ja, det märks att fåglarna har annat att göra nu än att äta! Fågelmaten varar mycket längre!/Lila-Christina

Urban Rundström sa...

Hej!
Ja. det är riktigt härligt att det är liv och rörelse i markerna. Man vill bara vara ute, och inte jobba. :) Urban

cooking-love sa...

Bellos....¡¡¡¡
Un abrazo.

Anonym sa...

Grattis till rappen!
Ingen matning längre men däremot bogäster i de uppsatta holkarna vilket är kul!
Trevlig helg önskas!

Steffe

Hanna sa...

Så fina fågelbilder.
HA en fin helg!
Kram
HAnna

Viola sa...

Veldig vakkert bilde av knoppsvanen!! Herlig med de andre også, javisst er det en herlig tid! Men jeg lurer på hva slags fugl du har hørt?? Jeg husker i fjor sommer, da hørte jeg en merkelig fugl, som ikke var som de andre.. men den var helt umulig å få øye på! Jeg følte også den var en *skikkelig luring*! :)

Jeg måtte søke opp rapphøne på wikipedia..
det står *på norsk* at rapphøna finnes nesten ikke og regnes som utdødd i Norge..
Og *på svensk* står det at i Norge forekommer arten opp til 1000 meter over havet...
Hm.. det var 2 forskjellige opplysninger egentlig (i wikipedia)..

Sola bryter seg nå vei gjennom skylaget, og jeg skal ta helgevask og -opprydning!

Klemmer fra meg! :)

Åsa! sa...

Det är så underbart med all fågelsång!

Nette Cecilia sa...

så vackra fågelbilder ,jag tycker nog att människor borde vara mera ute den här tiden på året då det händer så mycket o bara ljudupplevelserna är ju värda hur mycket som helst ,trevlig helg ,nette

Kungsfiskaren sa...

Hej!
Vackra bilder och verkligen tänkvärda ord. I dessa tider så gäller det verkligen att lyssna för att kunna identifiera vad man hör. Härlig bild på rapphönan.
Ha en fin helg
/Ingemar

idémakeriet sa...

Härligt alla dessa fågelvänner.
Tyvärr är jag inte så duktig på vad alla heter och hur de sjunger men att lyssna på vad "de säger" gör jag gärna.
Ha en trevlig helg.
kram Gerda

naturbilden sa...

Visst är det trivsamt med alla fåglar som vaknar till på våren! Min absoluta favorit är bofinken, som sjunger för full hals hemma hos oss på dagen, och på natten står kattugglan för symfonin!

:) Lasse