torsdag 17 maj 2012

En tur


Redan på vinterhalvåret planerade jag att ta en tur i sumpmarkerna och kan lova att det finns finare promenadvägar. Det visslade under stövlarna i det sugande underlaget, en dunken doft av gammalt sjögräs och diverse växter blandat med sjövatten steg upp som en ringlande doftspiral mot min näsa. Ovanifrån sken solen tidvis och det bästa av allt, fåglarna i vassen spelade högt och ljudligt!

Traskade längs den mest framkomliga vägen, stundom över strandängar, in genom tätbevuxen ungskog, åter ut på en matta av vass som gungade försvarligt och lite osäkert. Det är sången som lockar mig att försöka ta mig fram ett steg till och ljudet förflyttar sig obönhörligen i alla väderstreck. Vass-vipporna är fulla med små insekter som kletar sig fast i mitt ansikte och kläder, men  ett gott tecken för små fågelungar som snart skall ha mat i mängder.


 Sävsparven med locktoner

Ett stort vattenfyllt dike stoppade min framfart och dessutom Tranparets högljudda varning om min ankomst. Nu fick jag jag i alla fall bekräftat häckningsplatsen, eftersom paret var på "middag" i närheten och flög snabbt till sitt rede för att bevaka sin plats.  Kikade en stund på paret  och drog mig försiktigt bort igen.


Tranparet  i  kvällsljus på nämnda stråt.

Bland säven och vassen fann jag en fin utsiktsplats och får ta mig en ny tur när mina ytterkläder är tvättade från alla fläckar  som stänkte upp över stövelskaften.

En kväll på   trevlig "motionsbana", utan vare sig fint underlag eller beströdd med vackert material fyllde ändå sin funktion. Produkten blev - något för alla sinnen!

Ha en bra dag!

5 kommentarer:

i stora drag sa...

Hej Bea!
Hmm, lät inte som en så jättetrevlig väg att gå, men du fick ju en väldigt vacker gyllene tranbild!

Ang. svanarnas position med vingarna, så tror jag nästan att det ska vara ett hotbeteende. De visar att de är beredda om jag är ett hot mot dem!? Lite osäker om jag tyder fågelboken rätt.
Ha en fin långhelg!
/Pia

Lindsjö taxar sa...

Härlig tur du haft. Tänkte bege mig ut till lite naturreservat vi har här runt omkring.
Fin bild på tranorna.

Mian sa...

Skön bild på tranorna! och sävsparven också, så klart.

NatureFootstep sa...

vilken vacker bild på tranparet. Otoligt fint ljus på den. Du fick säkert en massa bra motion den turen. Gå i sådan terräng brukar vara arbetsamt. :)

Maria sa...

Vackra och magiska tranor :)
Önskar dig en fin helg!