fredag 25 maj 2012

Ljuvlig grönska

Den vackraste årstiden är här, varje litet löv är intensivt grönt i solens sken och bildas små solkatter genom bladverket och  trädkronorna får en annan karaktär än den hittills så avskalade.
I  arla morgonstund  när marken ännu är lätt frusen, hänger små daggdroppar  i bladen  som formats av frosten och  de bleka morgonsolstrålarna.  Det doftar ngt alldeles underbart av grönskan  och särskilt extra fint efter  ett stilla vårregn som sköljt alla bladen rena från pollen och doften av klorofyll som sprider sig i naturen.


 Våren och försommaren då aktiviteterna avlöser varandra för de flesta, t o m fåglarna har bråttom och ett underhållande nöje att betrakta de bevingade vännernas tidevarv, dvs häckningstid med allt vad det innebär, några som bygger sitt bo med största noggrannhet av minsta strå, andra med gyttja och annat tänkbart bomaterial. Årstiden är också en kamp om bästa boplatsen och en del arter verkar ta strid både till höger och vänster för att hålla ett behörigt avstånd till grannen.
Flera av mina holkar är bebodda av Svartvit flugsnappar-par och denna ettriga fågel är verkligen på hugget att bevaka sin position och holk.

Svartvit flugsnappar hane 

Svartvit flugsnappar hona

Ladusvala 


Kletigt värre ser det ut för Ladusvalan med sitt bo-bygge, men  hoppas  den lyckas med kittet så att det håller ihop.


Önskar alla ett trevligt veckoslut!

11 kommentarer:

totto sa...

du fångade verkligen flugsnappar hanen i en vacker pose, jättefint

Lindsjö taxar sa...

Va fina bilder på byggarna....hade en rödhake som byggt bo i en gräsdunge men den är borta nu...undrar varför...

Nette Cecilia sa...

Fina bo o byggbilder trevlig helg ,Nette

Hilda R.B sa...

Helt enig at det er en nydelig årstid. Flotte bilder av den også.
Ønsker deg også en trivelig helg.
Hilda

Fjällripan sa...

Ja visst är det en härlig tid nu och så vackert med all grönska :) Så vackra bilder du fått på småfåglarna!

Trevlig helg /Susanne

Christina sa...

Ja, nu är det härligt ute! Har satt upp nya holkar i år. Men inga hyresgäster har flyttat in än! Tror jag hängde upp dom för sent! Men i cykelförrådet byggs det för fullt! Bara väntar att koltrasten ska flytta ifrån min cykelkorg!/Lila Christina

Karin Fransson sa...

Fina fågelbilder, som vanligt :) Glad pingst!

Morten Pedersen sa...

Fine fuglebilder og mye godt å lese.

Kungsfiskaren sa...

Hej!
Kan bara instämma, det är ju en sådan härlig årstid nu. Du har alltid så fina texter till dina vackra bilder. Älskar speglingarna på svalorna.
Ha en underbar dag!
/Ingemar

Ninni sa...

Visst är det den bästa av årstiderna just nu...synd bara att det känns som om man inte riktigt hinner följa med i allt som sker i naturen. Härliga bilder du visar. Även fåglarna har bråda dagar.
Må så gott!
Ninni

Viola sa...

Hei vennen! :)
Dine fuglebilder er enestående vakre! :) Det siste bildet av svalen i vannet og refleksjonen av den, jeg blir helt målløs!! =) og det nest siste..
og ALLE de andre også! Så skarpe og fine!
Det er en nydelig tid vi besitter for tiden, ikke sant? :)

Ha en skjønn uke, klem fra meg! :)