torsdag 14 juni 2012

Håller tummarna!

Äntligen dök de upp, nämligen Grå flugsnappar-paren! Vi har väntat och väntat och undrat om de senaste årens misslyckade häckningar gjort att de valt en annan plats i år, eller kanske de inte fanns mera till de små grå fåglarna som för ett till synes väldigt stillsamt liv. Inte förrän mot kvällen ses den riktigt aktiv, flyger kring i alla små buskar och fångar förhållandevis stora larver och insekter.Som vanligt är den inte en riktigt skicklig bobyggare utan väljer boplatsen något  lätt tillgänglig för t ex (Hacke som beskrivs i förra inlägget) och visserligen en del andra plundrare. Samma plats valde "vårt" par och det andra paret valde ett helt ny boplats i näromgivningen, men boplatsen okänd.

Vi har gjort en liten test för att de om möjligt skall lyckas med häckningen i år och lade ett kycklingnät format som  en  kanal framför boet ovanför fönsterbrädet, Kanalen är öppen till båda ändorna av fönsterbrädet och tilltaget verkar de gilla och  nu ruvar honan på äggen! Den fina specialbyggda holken just för dessa fåglar verkar den inte förstå sig på! Håll tummarna att de klarar årets häckning!!
Liten uppdatering med tanke på senaste inlägg. Hackspettarnas fågelunge(ar) är i det närmaste flygfärdiga och här har det gått åt mycket mat kan man förstå!


Ha det gott!

10 kommentarer:

Karin Fransson sa...

Håller mina tummar hårt!

Nette Cecilia sa...

Ska väl vara med o hålla en tumme ,kram Nette

Mian sa...

Men så kul att ha både mindre flug och häckande hackspettar så nära!
Grattis.

Laila sa...

Spennende bilder av fluesnapper og flaggspett.

Lindsjö taxar sa...

Boet hos min grå flugsnappare (se tidigare inlägg) är tomt nu. Det var ägg men inga nu. De bygger ju väldigt utsatt och jag läste att det ofta inte blir ungar då ekorrar, skator o andra tar äggen. Hoppas dina klarar sig.

Hilda R.B sa...

Denne har jeg ikke sett her hos oss. vi har svart hvit fluesnapper i hagen.
Flotte bilder du har av dem. Herlig hakkespettbilde, de er så søte når de titter ut.
Ønsker deg en god helg.
Klem fra Hilda

Ölandsvindar sa...

Vår grå flugsnappare sitter vanligen på en blompinne och studerar flygfäna runtomkring. I dag när det regnar, hoppar hon runt i en tät tall och letar mat, så hon har säkert ungar någonstans. Konstigt att arten överlever med sina slarviga bobyggen.
Kram
Kerstin

Åsa! sa...

Vi får verkligen hoppas att flugsnapparna lyckas, så ni får små bebisar där hemma!

Vi har en halsbandsflugsnappare som bor i grannens holk och den mellanlandar ofta i vårt äppelträd, hoppas min kisse håller sig borta från den!

Anna Jonsson sa...

jag håller också mina tummar här<3
åå se där...lille hacke kikar ut<3 bedårande...varm kram

Mimmi sa...

Det var inte dåligt att du hann att få bilder på dom i full action :)
och så kul det måste ha varit att få följa Hackspettarna så :)
kram