måndag 14 januari 2013

Energibehov och -förbrukning

Vintern bjuder på ett för tillfället mycket vackert landskap, vit rimfrost i alla träd och buskar som formligen etsar sig fast i alla barren för att slutligen bilda  små girlanger av iskristaller hängande från varje strå. Tillika  är det lagom kallt men  solfattigt, önskar verkligen att man kunde få till någon dag med strålande sol över blåa vidder. Det vore en verklig energipåfyllning!

Nåväl, vintern är också annat än väderprat och fortsätter min envisa kamp med skidornas friktion  i  skidspåret  som kräver både tålamod och energiförbrukning. Dagarna blir ju som bekant längre dag för dag och så skönt att få dra på skidkängor efter arbetsdagens slut och andas frisk härlig vinterluft och betrakta solens nedgång över trädtopparna. Men, det kräver verkligen ett ett uthålligt beteende när det både slinter bakåt och stretar framåt i det kalla skidspåret med torra iskristaller och vem kan ge mig ett enkelt tips om vallnings teknik som inte kräver en dags förberedelse i garaget innan skidturen!? Därtill en hel arsenal med olika vallor, oljor, redskap och fina stativ! Nej, jag vill ha modellen:"skidor på -ut och åk- nöjd skidåkare" utan konstigheter. Idag verkar det brukas mycket mera energi  på förberedelsen än  själva åkandet, men visserligen, det ger dubbelt upp med tanke på det nämnda.


Är dock väldigt nöjd över de korta solglimtar vi fått och njuter precis lika mycket som småfåglarna när de spanar in en plats i solen som ännu ger en nästan omärkbar energi, annat än mungiporna som kanske höjs en aning på oss när vi vänder oss  mot solen.


Småfåglarnas energibehov  och mat när kylan skärper till är av nytta, för att de skall klara vintern bättre och visst bjuder de  i gengäld på trevlig underhållning vid fröhusen. Vad bjuder jag på då?
Här i bild: Talgklockor och talgkoppar gjorda på kokosfett, svål, solrosfrön, olika fröblandningar, nötter, russin, bröd m.m.

 (Bilderna är behandlade i photoshop)


Fettblandningar kan man  göra själv på många olika sätt, bara  låta kreativiteten flöda. Tex till julen fick fåglarna hos mig en julkaka.


Vintern är trots allt skön med alla energiförbrukningar!

Må gott!

16 kommentarer:

Urban Rundström sa...

Hej! Det verkar som våra bevingade vänner har ett riktigt gott dukat bord hos dig, och energin behöver de i massor. //Urban

Lotta sa...

Förstår att du har många små fågelvänner hos dig! Så härligt med rimfrost, det är något jag saknat i vinter.
Ha en fin vintervecka och lycka till i skidspåren!
Kram Lotta

Nattugglans Foto sa...

Underbart att se den fina buffé du dukar upp till dina små vänner.I gengäld bjuder dom på små fina föreställningar.
Gillar din vackra och fina julkaka i sista bilden.
//Kicki

tobias sa...

Det där med valla är ju en hel vetenskap, själva skidåkningen är ju det roliga. Ska försöka mej på en tur i dagarna när jag är ledig, har inte kommit ut än riktigt.

Nette Cecilia sa...

så fint fåglarna har det hos dig med kaka o allt .Ser att du sett solen ,kram Nette

Kungsfiskaren sa...

Hej!
Ja visst behöver de energi i mängder nu när det är så kallt. Härligt att både läsa och se hur bra de har det hos dig. Jag tror vi är många som "skämmer bort" både våra bevingade vänner och en del fyrfotade vänner.
Ha en fin kväll
/Ingemar

Fjällripan sa...

HÄRLIGA bilder av de små fåglarna!

Vet du, sen ett par år sedan så satte jag på vallatejp och jag är mer än nöjd! Inget vallaproblem utan bara ut o åka! :)) Man måste kolla spannet och sedan sätta tejpen där det behövs fäste, men det kan de ju visa på affären, typ Intersport :)

Jag har faktiskt haft samma tejp i 4-5 år! och det funkar fortfarande bra :) Man kan dock få lite sämre glid, men då får man ju bara jobba lite extra, huvudsaken att man slipper bakhalt, eller hur? :)

Anna Kristiansson sa...

Jag bor ju i Göteborg med ca 1 cm snö så någon skidexpert är jag inte. Har du funderat på vallningsfria skidor? Tror de har vad du söker men du får dålig fart i utförsbackarna ;) Du slipper i alla fall vara inne och valla halva dagarna och kan vara ute med kameran istället!
Fina bilder på fågelmatningen. De ser ut att ha det bra hos dig!

/Anna

Livets Guldkorn sa...

Det är jobbigt för det vilda i vinterlandskapet och nu är det skarsnö också som ger viltet skavsår på benen :(
Tur att många utfordrar viltet för att underlätta :)

Jättevackra bilder bjuder du på...njuter som vanligt här hos dig :)
Önskar dig en finfin onsdag vännen
Ann-Louisekram

Lasse sa...

Hej Bea !
Härligt inlägg och den maten ser ju ut som rena delikatesserna !:-))
Vackra bilder du bjuder på också det där fina ljuset är magiskt !
Ha en fin vecka och hoppas du får ordning på skidorna :-))

Klas sa...

Snyggt jobbat med uppläggningen av mat! Ser ju riktigt aptitligt ut. Konstaterar oxå vilken avspänd atmosfär som råder i sista bilden där de lyckligt lottade småfåglarna kan gunga sig till ro efter middagen, skyddade från störande sol under - ja, höll på att skriva palmbladen - de vackra granbarren, menar jag. / Deerhunter

Mimmi sa...

Ja vintern har sina fördelar också .. om man inte hade den ..så längtade man inte till våren så som vi gör nu :)
Det var härliga bilder och en mycket bra berättelse :)
kram :)

Hilda R.B sa...

He,he da skjønner jeg hvorfor du har så mange fugler hos deg. Det er så artig når de sitter på materne og få nærstudie av dem.
Spennende krans av solsikkefrøene du har laget.
Flotte bilder i innelegget ditt.
Ønsker deg en fin fotohelg.
Fra Hilda

M sa...

Finfina bilder på de små som du bjuder på riktiga delikatesser i vacker miljö.
Ha en bra skid- och fothelg.
M

Åsa! sa...

Visst är det jobbigt med detta vallande! Jag vill oxå bara kunna hoppa i pjäxorna och iväg!

Lindsjö taxar sa...

Fina bilder o vilken härlig fågelkaka du gjort,