lördag 27 april 2013

Sothöna

En tidig morgon, allt är fortfarande tyst och stilla, endast några lekande knipor utkämpar kampen och striden om honan som verkar till synes oberörd av hanarnas race över vattenytan, allt för att visa sin styrka gentemot rivalens framfart. Solen håller sig envist bakom molnen denna morgon, plötsligt bryts tystnaden av trumpetande tranor långt inne i fjärdens labyrint. Ankdammen som varje vår bjuder på en lekplats för fåglar, stora som små och livet går vidare med nya små dunungar vad tiden lider.

Plötsligt fångas mitt intresse över en helsvart fågel i vasskanten, endast  pannan och näbben är vit. Vem är du som har anlänt till "mina" vatten? Vi har väl  aldrig setts tidigare? Den tar sig försiktigt in bland vassen och får ett visst skydd av gulnande strån, men så svart kan man aldrig bli riktigt skymd, kommer rätt fort ut igen och kan betraktas på skapligt avstånd.


Hoppades att den skulle stanna för häckning, men se den ville annorlunda och har nu dragit vidare.Tack för den snabba visiten i alla fall!

Ha det gott!

11 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Ingen sothöna har vi sett men hörde ett gås slagsmål ikväll det var otroligt vilket ljud dom fick ur sig .Fina bilder ,kram Nette

Lindsjö taxar sa...

De är för härliga. I aug fick jag ju nöjet att följa en sothöna med massa ungar i flera dagar. Massa bilder blev det ju på de små skalliga liven

i stora drag sa...

Så kul att du fick se den fina sothönan och så härligt guldiga bilder du fick! Sothönan är rätt vanlig här hos oss i syd.
Kram Pia

Fjällripan sa...

Men vilken tur att du fick se den och dessutom få så fina bilder på den! Här har jag aldrig sett någon.

Lasse sa...

Härligt Bea, vilken tur att du var på rätt plats vid rätt tid. Är man ute i naturen mycket som du är så uppstår alltid (nästan) någon möjlighet till nya upptäckter. Fina speglingar i vattnet!
Ha en fin vecka !

Nattugglans Foto sa...

Underbart besök du fick och tur att du var där just då och både fick njuta och fota den en kort stund.
Fin berättelse och sothönan är något jag själv inte fått stifta bekantskap med.Mäktig svart färg som bryter av mot det vita.Grattis.
//Kicki

Åsa! sa...

Så roligt att du fick oväntat besök! Sothönorna är väldigt söta, de borde kanske heta söthönor? ;)

Solglitter sa...

Vad vackert!!
Vilket härligt ljus du fått med i dina bilder. Den lilla sothönan är då för söt...en riktig söthöna...ihihi..
Hoppas du får en fin ny vecka vännen
Kram Lollo

ZielonaMila sa...

Beautiful birds, nature is painting fantastic pictures:) Greetings

M sa...

Trevligt besök du fick och kul att du fick så fina bilder av den. Fantastiskt fint ljus.
Ha en bra vecka
hälsar
M

Viola sa...

Så veldig vakkert med den sorte sothøna og den brunlige jordnære bakgrunnsfargen - sammen! =)

Herlige bilder, Bea, både disse og de andre på denne siden din! :)