onsdag 8 maj 2013

Längs en byväg

Det är morgon, solen stiger allt högre för varje minut och väcker dagen med nya möjligheter och förhoppningsvis något nytt för ögonen. Följ med mig på min stig eller vandringen längs byvägen en tidig morgon. Kan man finna ngt som roar längs en byväg? Våren är faktiskt full av liv även där, färgerna är jordnära och passar mig perfekt med den  varma, mjuka och avslagna tonen. Hela naturen doftar vår, andas vår, lever vår  och önskar att alla hinner få en bit vår i sinnet.

 Det rasslar under mina skor av småsten som stundom bryts av någon kletig gyttjemassa som fortfarande  bearbetas av tjälen. Rasslet meddelar att ngn är på väg och på stubbåkern intill går tranorna och söker sin frukost och  blir varse mina steg, ljudet av trumpetande  tranor  ekar lång väg att en fara lurar för deras vidkommande. Solen blänker till i deras vingpar och plötsligt är dom upp i det blå och byter marker för att undkomma min närhet.

Ett par änder som simmar i bäckens mörka vatten  blir  förskräckt och tar ett par snabba simtag undan den mänskliga faran. Några solstrimmor silas i  vattnet och blänker till i den gråa  färgskalan.


En gammal granskog kantar vägen, en tillflykt för skygga fåglar, Nötskrikan hastar  snabbt in i skogen. Gulsparvarna som har sina revir i närheten verkar oroade, Bofinken sjunger i vanlig ordning, Gransångarens toner kan även höras. Nu är det verkligen många fågelljud och de sydliga vindarna gav vårens flyttfåglar en extra skjuts framåt. Järnsparven sitter ofta lite undanskymd så även idag och spanar in fotgängaren, undrar vad han tänker?
 Viker av vägen och tar en kort tur  till ett tjärn, undrar om det bjuder på ngt fågelliv där? Plötsligt lyfter en orre sina tunga vingar och flaxar iväg och lika överrumplad blev vi båda.
Över den gulnande våtmarken springer en räv i all hast över till andra sidan och så var den borta.

Efter ett par timmars tassande upp och ner i den sumpiga marken, över stubb och sten känns det lagom tungt under skosulorna och får lov att  göra dagens stopp här med färg och mycket vackert för mina sinnen av naturens mångahanda.

Till slut en spännande bild som ser visst lite lovande ut eller hur? Tror bestämt att det blir en följetong av tilldragelsen vad tiden lider! Men av blicken att döma borde jag inte komma en meter närmare!


Hoppas  alla har det gott och njuter av våren!

19 kommentarer:

Klas sa...

Medryckande berättat. Jag kan känna att jag själv går på den där knastrande grusvägen, spejar åt höger&vänster. Sen andra bilden på järnsparven; för mig är detta poesi! / Deerhunter

Fjällripan sa...

Härliga vårbilder!! Såg ett svanrede med tre ägg häromdagen, blir också spännande att följa :)

tobias sa...

Härlig promenad du tar en med på, texten bjuder på ett lugn som man upplever under såna här små fina vandringar. Riktigt fint både i bild och text!

Lindsjö taxar sa...

Vad fint skrivet o härliga bilder till, skall bli kul om du kan få bilder på de små sedan

Nattugglans Foto sa...

Underbar berättelse du delger oss.Var själv med på promenaden.Fina bilder till och den sista bilden bådar gott.Spännande!!!
Kramkram

M sa...

Så trevligt du återgett din vandring i både text och bild.
Hoppas att du får se och även fota när de fått sina småttingar.
Hälsn
M

Mian sa...

Fint med järnsparv. Jag har försökt att få en bild på den och det är stört omöjligt...

Kungsfiskaren sa...

Hej Bea!
Underbara bilder och som vanligt en fantastiskt berättande text. Det känns verkligen som om man vore med dig på din vandring.
Ha en fin dag!
/Ingemar

Nette Cecilia sa...

Så härlig tid det är nu ,vi var ute i går kväll och det var så vackert ,kram Nette

Anna Jonsson sa...

hej fina bea

du skriver så vackert och man riktigt "är med" i både text och bild..och förstår..<3

nu spirar det vår till fullo därutanför...underbart<3

varm kram

Mimmi sa...

Som vanligt blir man helt betagen av din berättelse:) och vilka bilder du har fått :) Så kul om det kommer att gå bra med svanarna så det blir tillökning och att de får ha ungarna ifred:)
ha en fin dag :)

Solglitter sa...

Så underbart vackert berättat med de allra ljuvligaste bilderna i denna sköna majtid!!!
Tack!!!!
Ha det fortsatt gott vännen och fortsätt njut
Kram Lollo

Lasse sa...

Hej Bea !
Underbar berättelse du bjuder på. Riktig naturromantik. Skriver du böcker ?
Fina stämningsbilder också!

i stora drag sa...

Njutbart berättat, precis som det är just nu i naturen! Sista bilden blev min favorit, riktigt rörande är den! Blir säkert tillökning sen och du kommer att få underbara bilder på de små liven!
Kram Pia

Karin Fransson sa...

Följer gärna med på dina promenader!

Monica Ståhlberg sa...

Hej och tack för senast! Vi har tittat på din blogg och tycker att både texterna och bilderna är JÄTTEFINA! Hälsningar från Monica och Stefan.

Åsa! sa...

Tack Bea för att jag fick gå med dig på denna vackra stämningsfulla vårpromenad!

Viola sa...

Dette var vakkert skrevet Bea, og jeg er helt sikker på at du hadde en veldig flott dag! :) Javisst kan man finne mye vakkert langs en byvei! =)

Skarpe flotte bilder og bakgrunnsfarger som varmer meg langt inne i mitt sinn :) jeg sitter bare her og *smiler* :)

Klem til deg! :)

Solglitter sa...

Kikar in igen för att önska en riktigt
fin och Glad Pingst :)
Kram Lollo ♡