måndag 29 juli 2013

Inget är som väntan...

... men, den som väntar på ngt gott, väntar aldrig förgäves - säger det gamla talesättet. Snart får jag mina införtjänta   semesterdagar och våra vardagliga projekt börjar vara i sin ordning och augusti kommer definitivt gå i tempot, ta-det-lugnt-dagar.

Lite ledsamt att sommaren går så fort, men tyvärr verkar det te sig likadant varje år och man hinner knappt med. Men helgen bjöd på ett fantastiskt väder och det måste man ju bara fånga och ta sig till havet. De ljumma havsbrisarna fläktade, en blå himmel som mötte det blåa havet i horisonten. Havet var nästan spegelblankt och  många var de som tänkte precis likt oss, att ta sig ut i Kvarken skärgård, närmare bestämt Ritgrund,  där historiens vingslag vädras i form av gamla byggnader, fyr, fiskebodar och kvarlämnade saker som t o m pryder naturen. Här där allting ser ännu mera vindpinat ut år efter år och de grånande brädorna blir alltmer fårade av det öppna landskapet.

Här är strandängen vild och vacker, stenkumlet en utmaning att beträda och man kan förundras över alla sten-ruiner som står kvar och vad de riktigt använts till. En karg mark och säkert piskar nordanvinden ön rejält om hösten och fåglarna som häckar här har det inte lätt att finna skydd åt sina små dunungar när vågorna går höga. I strandkanten ses en Svärta med minst tolv små  ungar tätt följa sin fågelmamma, plötsligt verkar en trut finna det lägligt att retas lite med ungarna och dom små liven är snabbt under vattenytan i gömsle.

På ön fick även vi samsas om utrymmet, eftersom den omgärdade hamnen var till bredden fylld med båtägare som  avlöste varandra i jämn ström. Men alla hade ett mål - att njuta av vacker dag med medhavd picknick och utnyttja den fina grillplatsen.

Tobisgrisslan hade fullt upp med att mata sina ungar och lät sig inte störas av alla båtägares in och ut trafik i hamnen.  Strävsamt och målmedvetet upp för stenkumlet som fungerade som vågbrytare.
Ett vackert veckoslut och alla mådde säkert fint av solen och värmen. Lite trist ändå, att en del fåglar redan börjat återvända till sina vinterkvarter och det märks redan på fågelaktiviteten hemmavid.
Inget är som väntan, först vårflyttningen, nu höstflyttningen och ja... sedan får vi återigen vänta.


Ha det gott!

8 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Det där är en fågel som jag inte sett i verkligheten fast tydligen inte så långt bort från oss och vårt skär .fina bilder ,kram Nette

Kungsfiskaren sa...

Hej
Vilket härligt inlägg från en lugn och avslappnade plats. Behöver jag ens lägga till vacker... det är ju självklart. Visst märks det redan att det går mot.. Nej, vi diskuterar det inte.
Ha en fin fortsättning på sommaren
/Ingemar

M sa...

Vilken fin dag ni måste ha haft i denna vackra miljö. Vilken lycka att få fota en sådan storfiskare. Fina bilder och trevlig text som vanligt här på din blogg.
M

Lasse sa...

Hej Bea !
Det är en njutning varje gång att läsa din text och se dina bilder. Ha nu en riktigt skön semester!

tobias sa...

Sommaren försvinner fort, det gäller att njuta så länge det går. Jag själv längtar efter höstens tjusning lika mycket som jag väntar på vårens förnyelse och sommarens skönhet. Ha det riktigt härligt, och njut av semestern.

Klas sa...

Väntan är livet självt och det behöver inte vara en dålig sak. Om drygt en månad börjat kronviltsbrunsten hemmavid, årets stora vildmarksupplevelse för egen del. Sett fram mot detta senaste 11 månaderna. Jag förstår att det känns ens smula tomt invärtes när fåglarna redan börjar röra sig mot vinterkvarteren. Ofta nog ligger dessa åt söder och jag väntar på att dina emigrerande fåglar ska komma till mig... Tobisgrissla har jag aldrig sett. Är det dessa som skämtsamt kallas för pingviner ?
/ Deerhunter

Kristina sa...

Flotta bilder att njuta av!

Anna Jonsson sa...

hej bea <3

..så mysigt att få "kika in" till dig igen <3

din text...och dina bilder...du återger det du upplever så bra...så man nästan är där själv... <3

så du hade oxå semester i augusti nu :-) samma här...nu går jag in på sista sem-veckan. men ska även bli liite skönt att komma in i de vanliga dagsrutinerna igen, lika skönt som det var att gå på semestern.

varm kram till dig