lördag 5 oktober 2013

Höstkänsla

Vinden river och sliter i alla trädkronor, de löv som hänger kvar i fagra höstfärger får nu ge vika och gör en piruett i luften för att till slut sopas iväg längs vägen och ner i diket som gömmer alla de eldiga höstfärgerna, för att  slutligen brytas ner i kretsloppet och bli till mull. Hösten vajar verkligen  farväl, fåglarna hade på känn att vår kalla nord är inget för dom och dragit i väg på lätta vingar, ner mot värmen och solen.


I slutet av september en solig söndag, hördes många tranor högt uppe bland molnen med sina ystra läten, helt osynliga för  mitt öga, men kanske man kunde tolka lätet - "ta hand om dig, vi syns nästa vår igen och då dansar vi lika vackert och fascinerande på din åker som vi gjorde  i år". Hur det än var med det så är gott att veta - det kommer en ny vår igen!


Nu har vi den tid framför som är mörk, lite grå och nästan ingen fågelsång. Kvar blev minnen från möten vi haft under sommaren, minnen som värmer, roar och underhåller vid blotta tanken. Tänk er ett par Tärnor som dyker i viken, hur många är vi inte som suttit och spanat för att betrakta dyk-konsten och kanske delvis suttit med kameran för att fånga en perfekt bild med en läcker bakgrund!? Ja, vi kan roas och underhållas på många sätt, men visst är det ngt visst med sommaren!

Får drömma mig lite tillbaka när Sävsångaren frenetiskt sjunger sin melodi i vassen med vidöppen näbb i tidig försommarmorgon. Vem kan motstå att lyssna lite grann på den melodin och betrakta ivern i fågelns beteende, att snabbt röra sig mellan vasstråna.
När så småningom sensommaren inträder har tonerna ändrats och ett mera stillsamt surr-ljud kan höras och fågeln rör sig allt djupare ner i vassen för att skydda sina ungar.
Trots att jag önskade hålla kvar årstiden lite längre med fågellivet, grönskan och allt som därtill hör, har jag ändå en förhoppning på senhösten och vintern, vem vet kan den bjuda på trevliga tillfällen i naturen och fantastiska dagar, åtminstone skall jag sätta på mig dom "glasögonen"!

Jag har dessutom betat av ALLA vårens, sommarens och höstens olika "projekt" och nu kan jag äntligen andas ut och utbrista: Ingenting är omöjligt! Därav lite glest med inlägg och hoppas på en  ngt flitigare skribent framöver!

Ha en skön söndag!

9 kommentarer:

Lasse sa...

Fint inlägg Bea, och visst bjuder höst och vinter på möjligheter också !

Nette Cecilia sa...

så härliga bilder på sångaren ,ja nu hörs bara regnets smatter ,kram Nette

Maja sa...

Tranan är så mäktig och fin bild på den och sångaren. Du skriver så fint och poetiskt i dina inlägg. Inte alla som kan det. Vad bra du rott alla projekt iland och kan pusta ut nu!
Kram Maja

M sa...

Fint inlägg i både text och bild.
Ny årstid, nya upplevelser att ta del av.
Vi har fortfarande varmt och vackert höstväder, i helgen såg vi en blommande Blåklocka uppe i Storforsen, Vidsel.
Hälsn
M

Mimmi sa...

Så vackra bilder ..och din text är bara så otrolig bra till dina bilder:)
Det känns vemodigt nu tycker jag ..men snart.. så blir det vår igen ;)
kram

Ölandsvindar sa...

Samtidigt som alla sommargäster lämnar oss,blir de "vanliga" fåglarna mer synliga. Just nu är det fullt av blåmesar, talgoxar, nötskrikor och trastar här hos mig.Här hos mig på Öland är det bara runt 4 månader innan de första lärkorna och viporna vänder tillbaka. Det går fort!
Kram /Kerstin

Klas sa...

Som Lasse säger ovan. Höst/vinter har sin charm. Åtminstone vissa dagar, när allt inte är grått och blött. Värst är hur skogen tystnar, tycker jag. Som vanligt fin text till dina bilder, jag gillar sävsångaren mest.
/ Deerhunter

Karin Fransson sa...

Håller med om det där med kretsloppet. Dags att gräva om komposten hos mig och flytta den till nästa fack. Det ger ny plats åt höstens överflöd också - som blir till nytt liv ett annat år.
Har handlat växter på rea idag, att plantera nu och njuta av till våren:)

Kristina sa...

Det är gott att årstiderna går rut och härligt att vara ute för att ta in växlingarna med alla sinnen. Man får nåt att längta till.
Till dess kan man ju njuta av alla dina vackra bilder....