måndag 16 december 2013

Grön eller vit jul?

Julen närmar sig med stormsteg, alltid med samma spänning, blir julen grön eller vit!? Vad tror ni?
Tror  jag slår ett slag för att den blir grön i år! Nåväl, det vackra vinterlandet  hade vi för en tid sedan men det regnade bort och lämnade kvar en förrädisk  ishalka, lite trist men vi får hoppas på det bästa!

Har roat mig att bläddra tillbaka i bildarkivet och konstaterat att ett år går väldigt fort och mycket har man både sett och upplevt i naturen trots allt. Blå himmel och hav, solnedgångar, vacker rimfrost, skidturer, båtturer, naturstigar, fågelsessioner  i tidig morgontimma. Ibland sitter ngn  välsjungande på kvisten, stundom ngt som skymtar förbi och det bästa av allt en stor dos  frisk luft och känslan av lugn och ro.

Bjuder på en bildkavalkad i kvadrat av året 2013 som snart är förbi.

Ser ni förändringen i bilderna, det går mot vår!? Bilden till höger (nederst) är bara så roande, kan ana hur solen värmer stenarna och snart svallar havet fritt och den gråa holken där... snart kommer den att  vara upptagen igen.

Våren var på G och åkrar och ängar flödade av vatten och svanarna passade på att visa sin ystra vårglädje. Tranan med sin enorma bredd på vingarna och visst känns det vår...?

Sommar, grönska och allt det sköna i naturen. Nya ungar som sitter halvt förskrämda av den stora vida världen. Men, sommaren är som en utblommad maskros, den är så flyktig.

Hösten kom och alla bevingade vänner lämnar vår kalla nord, förutom glada Pilfinkar och mesar mfl som blev kvar och gläder oss vid gårdsmatningarna.
På senhösten hade jag turen att gång efter annan betrakta Kungsfågeln, men ack, nej... alltid  i flygande fläng över granens tjocka grenar och  snabb som bara den och fokuseringen misslyckades  de flesta gångerna.
Kvar blev dock ett lite minne av  Björktrast paret som hade valt sin boplats på ett speciellt ställe hos mig, nämligen i en dörrkrans vid mitt planteringsbord som fanns längs husväggen. Vi förstod ingenting av alla dunsar som hördes  på morgonkvisten  precis utanför vårt sovrum. Nåväl, tiden gick och jag fick plötsligt syn på kransen vid  hyllan och anade ngt bygge av alla kvistar som spretade åt alla håll. Väl uppkliven ser jag ett vackert format bo  i min dörrkrans. Sött! Det fick bli kvar, men ngn äggläggning blev det inte, det var nämligen ganska sent och minnet har jag sparat för påsk-piff vid entrén ett nytt år.
Kanske har vi snart riktig vinter och det bästa av allt - ljuset återvänder - skönt!


Trevlig kväll!

7 kommentarer:

strandskatan sa...

Mycket vackert inlägg med fin kavalkad bilder från dina trakter... jag blir lite nostalgiskt... så fort allt går...
Här regnar det och är ovanligt varmt...
Önskar dig allt fint och myyycket ljus :)
Halina

Hilda R.B sa...

Nydelige tilbakeglimt fra året som nesten er slutt.
Ønsker deg en riktig trivelig jul.
Fra Hilda

Maja sa...

Fina tillbaka blickar på året som gått med fart! Tycker de bara börjar rusa iväg snabbare vartefter man själv blir äldre!
Ser fram emot ett nytt natur år på din blogg!
Kram Maja

M sa...

Så fint du skildrat året som gått både i text och bild. Ljuvliga minnen och snart kan vi börja njuta av ljuset som sakta återvänder.
Önskar dig en riktigt fin Julhelg med vit snö.
Kram
Monica

Mimmi sa...

Som vanligt jätte fina bilder och text:)
Ja nu går vi snart mot ljusare tider...Ni kan nog få en vit jul ,men vi får en grön jul ..och inte mig emot;)
ha en fin dag :)
kram

Fjällripan sa...

Jättefina bilder!! ja visst går åren fort...man hinner nästan inte med ;)

Börjar tappa tron på en vit jul här också, för så fort det kommit snö så börjar det regna och blåsa...

Klas sa...

Får ni norröver ingen vit jul lär väl samma öde drabba oss i söder. Jag vill ha snön för fotografiskt är det ganska värdelöst "ljus" just nu. Allt regnande förstör resten av chanserna till fotografering. Man bör då göra som du. Gräva i arkivet och se på vad som redan gjorts. Och minnas ett spännande år som snart gjort sitt.
/ Deerhunter