söndag 16 februari 2014

Sommarminnet

En varm sommardag och vädret ser ut att bli perfekt för en eferlängtad  båttur till Ritgrund i Kvarken skärgård. Solen skiner och vinden är nästan obefintlig. Provianten är med för att stilla  den värsta hungern och samtidigt göra dagen mera upplevelserik. Vem kan motstå en varm kaffe på en havsstrand där solen, vinden och regnet piskat den grånande brädan som får tjäna som sittplats och blicka ut över havet och horisonten och njuta av blomsterprakten på strandängen intill, vars färger är som vackraste midsommarbukett.  Klippornas kluckande mot strandstenarna är som ljuv musik och fågellivet på den lilla ön förhållandevis rikt och väl värt att noteras både uppe i det blå och mellan taggiga enrisbuskar.


Runtom mig kan jag se Hussvalornas febrila aktivitet  att föda upp  sina ungar till friska, starka och flygfärdiga fåglar, för att senare  dra till varmare länder när  vingarna bär. Det är ett påtagligt  kvitter och visst rycks man med i de blixtsnabba rörelserna  över strandstenarna i jakten på insekter och ungarnas livliga meddelanden om önskan att få just den inkommande  munsbiten nedtryckt i strupen.


Trångboddheten på den glest bebyggda ön är påtaglig och Hussvalan har funnit  sin lösning, nämligen kollektiv bygge eller kanske rättare benämning med tre-parhus-modell. (Se bilden i collaget) Några ungfåglar har redan lämnat boet och njuter i solgasset med att putsa fjäderdräkten.

Likt de flesta andra som besöker platsen, strosar även jag fram  över de otroligt varma kummel stenarna och räds lite ormrisken, bäst att passa sig! En och annan obekant människa stannar upp och småpratar lite grann och det är ju trevligt i sig. Plötsligt landar en Småskrake alldeles framför  och hjässfjädarna reser sig rakt upp i förskräckelsen, men lugnet lägger sig och vi kan dela området tycker hon och lägger sig lugnt ner för att vila och kanske värma sig lite grann.
Inte ett skär utan Skärpiplärkan. Den är vaksam, men inte särskilt rädd och poserar villigt framför fotografen med den dallrande sommarvärmen i bakgrunden.


Efter att sjösäcken tömts på det medhavda, naturupplevelserna fått sin beskärda del och fågellivet rekognoserats, är båtfolket förnöjda att vända fören hemåt igen och kanske fick näsan lite mera färg under dagen.
Visst längtar vi  åter till  sommaren och Ritgrund, med all  sommarfägring i liten skala,  omfamnat  av ett stort blått hav och en vacker blå himmel.
(Svalbona var en önskan om presentation från en bloggvän, hoppas du fick liten en vink om bygget)
Ha en fin vecka alla läsare!

7 kommentarer:

ANITA sa...

Åhh så fine de svalene er!!!Vakkert innlegg Bea❤

Hilda R.B sa...

Så fint det fyret var. Fikk litt sommerlenkt av serien din. Det føles så lenge til men den kommer nok snart...
Ønsker deg en fin uke.
Fra Hilda

Maja sa...

Härliga sommarbilder! En härlig utflykt att minnas i gråa februari! Nu just längtar jag nog till sommar, sol och hav!
Vi hoppas på lite sol i morgon, tyckte mig höra nåt om uppsprickande molntäcke västerifrån :)
Må så gott!

M sa...

Nu startade du upp min längtan efter sommar på allvar. Skön sommarkänsla i detta inlägg. Tack snälla för infon och större bild på/om svalornas trångboddhet. Aldrig sett något liknande.Nu förstår jag varför de bygger på det här sättet.
Härligt somriga bilder.
Allt Gott.
M

Fjällripan sa...

Mysiga sommarminnen!! Alla årstider har verkligen sin tjusning :D

Solglitter sa...

Verkligen fint!!
Nu blev jag påmind om den fina våren/sommaren som kommer tids nog och jag längtar verkligen...särskilt efter att jag sett dina fina bilder :)

Ha det fortsatt gott vännen
Kram Lollo♥

Klas sa...

Solvarma stenar, omfamnad av stort, blått hav. Härliga ord och snart reliseras de väl framför ens förtjusta sinnen. Dina svalor är ju briljanta; vem hade innan trott att de skulle kunna komma upp med så smarta lösningar på lägenhetskrisen?
/ Deerhunter