tisdag 3 juni 2014

Den lilla kämpen

Det är fascinerade att betrakta fågellivet såhär års, dels i jakten på mat för att överleva, behovet av en lagom hyfsad holk för häckning och förstås,  alla överhängande risker för att bli rovfågelmat eller annat som kan hindra en lyckad häckning.

En dag i slutet av april sågs den första Svartvit flugsnapparen, men den verkade tidig och vi fick vänta ännu en dryg vecka innan alla Svartvit flugsnappare anlände på riktigt. Nu var alla små kämparna på humöret för att spana in en snygg holk tills honan kommer.  Vid många av våra  holkar satt denna  lilla ettriga fågel  och fäktade vilt med sina små vingar och visade sitt tydliga kroppsspråk om vem som bestämmer.

Dess värre hade jag iakttagit, att i vår allra nyaste holk hade just precis talgoxen etablerat sig och nu var denna nämnda holk väldigt attraktiv just för Sv. v. snapparen. Här utspelades en hård kamp och lilla kämpen fick trots sina häftiga vingslag ge sig till slut och Talgoxen gick segrande ut och fick behålla sin häckningsplats ifred.
Svartvit flugsnappare, honan i brun fjäderdräkt.

Nu har kämpen lagt ner stridsvingen och funderar mest på alla smakliga insekter som kittlar strupen och mättar magen och snart skall alla ungarna matas.


Njut av vår fina årstid!

6 kommentarer:

Ela sa...

Such wonderful photos of birds !

Klas sa...

Visste inte att snapparna var så stridslystna. Men de skiljer sig väl inte åt - vid närmare eftertanke - från alla andra arter. Viljan att reproducera sig, menar jag. Gillar trean bäst och dessa fåglar har en speciell plats i mitt hjärta.
/ Deerhunter

Mina fotostunder sa...

Härliga bilder på fåglarna och säkert roligt att följa deras liv så nära!

Mian sa...

Vilka fina flugsnapparbilder!
Lika spännande varje år när det fightas om holkarna.

Nette Cecilia sa...

Fina bilder på dom små liven .Vi har också många små snappare i våra nya holkar hemma .Här på holmen är det också full fart på dom ,kram Nette

strandskatan sa...

Ljuvliga bilder :)
Visst det är underbar nu med fåglarnas aktiviteter och konserter...
Hälsningar Halina