lördag 20 september 2014

I rätt tid....

... på rätt plats. Ett gammalt talesätt som fungerar än idag, med tanke på att fånga de särskilt små ögonblicken i fågelvärlden eller att kanske bli dagens räddare i nöden.
Hur som helst, en vacker höstdag och de blå vågorna lockade för en tur och naturligtvis följde lingonkorgen med. Nu kan man dock inte påstå att lingonskogen är full av fågelliv, nej långt ifrån, det är glest mellan upptäckterna och ja... det känns faktiskt lite vemodigt. Plötsligt seglar en lärkfalk smidigt  över den blåa eftermiddagshimlen, vacker och lite väntad. Tyvärr var jag endast utrustad med nyttiga redskap denna eftermiddag och dokumentationen förblev endast i synminnet.

När dimman lättar

De vackra lingontuvorna glesnar alltmer vartefter jag far fram, kvällen närmar sig och solen gör sig beredd att dyka ner i horisonten efter ännu vacker höstdag. Dricker en kaffe innan vi vänder fören hemåt och njuter av färgprakten omkring oss. Några skrakar  närmar sig båten i maklig takt, betraktar oss varsamt och vänder om för att undkomma eventuell fara. Oj, där var sälen med sin  runda nos, den är visst lite skygg och det till trots måste den faktiskt ta en noggrannare titt och kikar upp ett par gånger till, just ovanför vattenytan.

Det  skymmer och havet är lugnt, dags att vända hemåt innan dimman lägger sig tät. Vi upptäcker snart  en  båt från ett annat håll som verkar ha riktigt bråttom och  tar en snäv kurva kring skäret. Vi  sitter lite mållösa och lite förundrade över risktagningen. Hann bara tänka tanken och båten stod helt stilla, körde den verkligen på grund  eller....? Vad hände? Ett par ögonblick till och mannen i den båten står med båda händerna och kallar på vår uppmärksamhet. Motorn blev helt stendöd i hans farkost meddelar han mig! Puh... vi trodde att båten fått skador. Nåväl, vilken lycka för mannen och hans lilla dotter, att vi fanns i  rätt tid och på rätt plats just  då! Det kändes gott och väl att få hjälpa honom tryggt i hamn och då var det faktiskt redan mörkt. Den unga mannen var alltigenom tacksam att vi fanns där just i rätt ögonblick!

I fågelvärlden är  det inga stora tacksamhetstankar, utan en stor förnöjsamhet att få chansen att dokumentera  just det lilla ögonblicket eller den lilla bevingade vännen som  sällan visar sig eller är svår att upptäcka.

Fick för en dryg vecka sedan syn på Gärdsmygen i vass-beståndet till min stora glädje, men svårt att fokusera på den lilla i det yviga bladverket.

Gärdsmyg

Skygga Järnsparven kan  dock ses  allt oftare denna årstid.

Järnsparv


Men vem är det som stoltserar här nedan? Kunde vara Järnsparven men,  men...  klorna skiljer i färg och fågeln nedan har ett vacker silvergrå färg i nacken och hänger vingarna annorlunda.

 Okänd

Gillar också häggbär! Vet du vem det är, så ta och skriv en rad!
 


 Skymning

Ha det gott!

3 kommentarer:

Maja sa...

Söta fåglar och du har nog bra ögon som ser de små i buskaget! Fin bild där den ena tar ett skrovmål :) Finns det lingon hos dig?? Här är det inte så mycket av dem men igår hitta jag ett ställe som var lite mer tätbefolkat av dem.
Synd att inte kameran va med där ute i lingonskogen.
Kram

Bea sa...

Maja: Jo, här finns det lingon, kanske ngt mindre än tidigare år, men det räcker bra åt mig ..fniss.

Ars Natura sa...

Den mystiska fågeln är en Trädgårdssångare.