lördag 27 december 2014

Året 2014

Såhär sista dagarna på året är det alltid trevligt att summera   året som snart ligger bakom och  vad bjöd det egentligen på? Med tanke på naturupplevelser  och minnen från fågelvärlden skall jag med hjälp av några collage inspirera mig själv i första hand och  framförallt att få njuta av vår underbara värld och ser framemot många fina morgontimmar. Vi går faktiskt mot ljusare tider!

Vinterporten
Vintern kom i medlet av jan och smällde till med hård kyla rätt omgående, blåmesen hade det  tufft och gjorde allt för att hålla de små klorna varma och lilla kroppen bar dunjackan så tät. Dessförinnan hade vattnet svallat fritt, inga isar, svanparet fanns länge i fjärden och man undrade smått, skall det aldrig bli vinter!?

Våraning

När dagarna blev ljusare levde naturen  upp igen, ja, då önskar man fånga varje  minut som finns till, för att leva med i det vackra som pågick i naturen. De nya holkarna hade placerats ut på olika ställen alltefter modell och tänkbar gäst. T o m vebbholken som var årets nyhet och förväntades bli hela vårens och familjens fågel-underhållning  blev en enda stor flopp! Till en början granskades den mycket noggrant av mesarna och  togs i besittning av en Blåmes som övernattnings-holk och inte dess mera. Sommaren kom och vi hoppades på andra kullen, men också naturkrafterna lekte med oss och åskan förstörde hela den elektroniska funktionen. Dit for den fröjden!
Leken som börjat, sången som kvittras och sjungs, isarna som smälter ner och inte minst doften av vår. Tranorna trumpetar på myren och markerar redan sina  revir. Björktrasten rafsar ihop ett slarvigt näste, hon skall visst hinna med många kullar! 

Sommarbaletten

Oj, den sköna sommaren med ljuv grönska och alla de små liven som prövar vingarna och försöker hålla styr på alla vingpennorna som inte verkar vara med på noterna. Tyvärr, visade sig hela juni och delar av juli vara alldeles för kyliga och därmed liten tillgång på insekter och de nykläckta liven fick en dålig start med otillräckligt med mat eller frös ihjäl.  Hoppas det blir en "superduper" sommar i gengäld nästa år!

Återkommande

Varje år återkommer vi till samma sak, att följa de små nya arterna som leker på ängar, vid havet eller skogsbrynet. Leken som stärker deras flygförmåga och gör dom redo för långa färden över land och hav. Även vi återkommer till en kär plats som ger njutning av sjöbrisen och luften som råder till havs och strandängarna som är så vackra. Vem kan motstå att få njuta av en sjö-brunch eller middag till havets kluckande och vaggande tillvaro eller lyssna till måsarnas och tärnornas små inbördes uppgörelser. Njuta av solgasset i en skyddad vik och betrakta allt vad som ögat hinner uppfatta, visst är det sommar?

Återknytning

Sen höst och många fågelarter  återknyter till sitt ursprung och drar iväg i stora flockar, lite vemodigt känsla är det allt,  men kanske finns det en djupare mening ändå i det, med tanke på att skiljas och mötas, det gör vi också som människor. Hösten blev en verkligt tråkig  gråväders-historia och alla suckade efter ljuset. Märkligt nog har stora flockar av Björktrastar funnits kvar på våra breddgrader så sent som för en vecka sedan och fröjdades över alla kvarhängande rönnbären.
Förövrigt återknyter vi till vintertid samtidigt och ( som ni ser i högra hörnet) blev  böjda för vintern. "Min väg" i julhelgen har verkligen bjudit på den allra vackraste julkänslan vad vädret beträffar.

Summa sumarion av året blir; att jag såhär i efterhand kan tycka att natursessionerna blev något mindre detta år som  har sina rutiga randiga skäl, om jag behöver skylla på något, livet bjuder på annat också än att bonga fåglar. Men när det beger sig är det väldigt avkopplande och ger så mycket igen, frisk luft, motion, spänning och framförallt att lära sig av det man ser.

Nu återstår ca tre månader och vi kan återigen höra Tofsvipan, Lärkan, Hackspettarnas trummande osv. Tills dess nöjer jag mig med ett par  Koltrastar som verkar stanna hos mig i vinter! Men visst kan vi fånga ett och annat trevligt ögonblick även nu, igår såg jag tio st Rapphönor ( ingen kamera med) och vintersolen glimmade så vackert på deras fjäderdräkt.

Ett gott slut  2014!

6 kommentarer:

Maja sa...

Fin summering av året med vackra bilder!
Önskar dig ett Gott nytt år natur och blogg år!
kram Maja

Maja sa...

Gott nytt natur och blogg år ska det nog stå. Kom ett år för mycket! :)

Här är gudagott att vara ! sa...

En fantastisk sammanfattning och summering över året som var från en naturälskares perspektiv.
Jag tänker att det underbaraste är att vi varje år får förundras och glädjas nya naturupplevelser!
Och aldrig nånsin tröttnar man !
Önskar dej ett fint slut på året och ett härligt gott nytt år !
Kram / Anneli

Klas sa...

Väcker minnen. Gör din årskrönika. När man är mitt uppe i det fantastiska, då allt sker i naturen på samma gång. Då skulle man kanske stanna till och fundera lite mer över det som nyss skett. Istället för att direkt dagen är slut längta till nästa. Och nästa. Ditt sätt är i alla fall ett bra sätt att minnas naturåret.
/ Deerhunter

M sa...

Wow, underbart fotocollage Bea. Blir inspirerad och får lust att testa.
Alla är lika fina. Mycket trevligt att ta fram och minnas alla fina naturupplevelser från året som gått.
Önskar dig ett Gott Nytt År 2015 med många nya fina upplevelser i naturen.
Monica

Maria Thorbjörnsson sa...

Dessa Eviga Ögonblick..